Persbericht – Econocom en Citymesh zetten in op verdere digitalisering scholen

Nieuws / 16 jun.
Telecomoperator Citymesh en IT-bedrijf Econocom gaan samenwerken en een ‘netwerk-as-a-service’-dienst aanbieden aan onderwijsinstellingen. De twee bedrijven gaan scholen begeleiden bij hun Digisprong en transitie tot ‘slimme school’. Binnen het partnership zorgt Econocom voor de nodige hardware en het projectbeheer. Sinds de acquisitie van de B2B-poot van Switch in 2020 is de onderwijsbranche voor Econocom erg gekend terrein. Citymesh zorgt voor de omkaderende netwerk- en beveiligingsdiensten.

Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat scholen een digitale sprong voorwaarts konden gebruiken. Ze moesten in allerijl online lessen voorzien, en dat ging niet overal even vlot. Met de Digisprong heeft de Vlaamse overheid extra budget voorzien om de digitalisering te faciliteren. Tegen 2023 moet elke leerling in een middelbare school en leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar van het basisonderwijs een eigen toestel hebben.

Infrastructuur aanpassen

Toch omvat het digitaliseren van scholen meer dan het uitdelen van laptops of tablets. Ciska Schrooten, afdelingshoofd Educatie bij Econocom legt uit: “Toestelbeheer, terugname van toestellen en financiering via leasing of as-a-service, behoren tot de kerndiensten van Econocom. Opdat leerlingen en leerkrachten er optimaal gebruik van zouden maken, is ook een degelijke en krachtige netwerkinfrastructuur nodig. Wanneer iedereen zijn laptop of tablet connecteert met bijvoorbeeld online onderwijsapps, is voldoende capaciteit cruciaal. Specialist Citymesh heeft heel wat ervaring met grootschalige netwerken en connectiviteit. Onze diensten vullen elkaar voor het onderwijs perfect aan.”

Persbericht – Econocom en Citymesh zetten in op verdere digitalisering scholen
Persbericht – Econocom en Citymesh zetten in op verdere digitalisering scholen

Freek Pauwels, CCO bij Citymesh: “Om de Digisprong te doen slagen is in sommige scholen een IT-inhaalbeweging nodig. Tot dusver was IT-onderwijs geen verplichting in basisscholen, maar tegen 2023 moet ook daar de derde graad mee in het digitale pakket stappen. Samen met Econocom gaan we een infrastructuur op hun maat adviseren, met een vaste kost per maand zodat ze een grote hap uit hun budget vermijden. De individuele aanpak vermijdt onnodige kosten en laat toe om verder te bouwen op de bestaande infrastructuur. We kunnen ook de nazorg op ons nemen.”

Slimme scholen 

Naast de digitalisering van het onderwijs zelf, kijken heel wat scholen ook naar slimme verlichting en verwarming om te besparen op de energiefactuur. Voor zo’n intelligent gebouwbeheer is ook extra netwerkcapaciteit nodig, maar bovenal voldoende aandacht voor cyberbeveiliging.

Dat is volgens Freek Pauwels braakliggend terrein: “De IT-beveiliging in scholen vertoont vaak nog grote gaten. Met de laptops en tablets zit het vaak nog wel goed, maar we merken al te vaak dat er voor het netwerk geen sluitende beveiliging voorzien is. Ongewild geven scholen hackers op die manier de kans om bij hen in te breken.”

Zo’n 1.600 scholen werken vandaag al samen met Econocom of Citymesh. De netwerk-as-a-service dienst is meteen beschikbaar.

Gepubliceerde artikels:

https://schoolit.be/infrastructuur/blog/citymesh-denk-aan-wifi-en-connectiviteit-stop-niet-al-je-budget-in-laptops/

https://datanews.knack.be/ict/nieuws/econocom-en-citymesh-zetten-samen-in-op-digitalisering-in-scholen/article-news-1876077.html

contacteer een onderwijs expert