BYOD of CYOD interessant voor jouw school?

BYOD, wasda?

Sinds 2021 beschikt elke leerling in Vlaanderen over een laptop of tablet. De Vlaamse regering maakte toen geld vrij voor scholen om elke Vlaamse leerling meteen te voorzien van een toestel. Dat toestel-per-kind-model is vooralsnog geen verplichting geworden, maar is anno 2024 ook niet meer weg te denken: leerlingen gebruiken hun toestel voor huiswerk, toegang tot Smartschool, oefeningen, opzoekingen, enzovoort. In het recent afgesloten Vlaamse regeerakkoord is er opnieuw aandacht voor Digisprong 2.0, wat de digitalisering van het onderwijs verder moet stimuleren en ondersteunen.

Om die digitalisering in tussentijd voort te zetten voor de volgende generaties leerlingen, hanteren scholen nu een bring-your-own-device-aanpak of BYOD. De leerlingen brengen een eigentoestel mee, dat doorgaans wel aan bepaalde technische vereisten moet voldoen.

In de praktijk vertaalt deze formule zich veeleer als choose-your-own-device, of CYOD. Daarbij kiest de leerling een toestel uit een beperkte lijst. De school maakt een preselectie per richting en maakt de huur- of aanschafkeuze voor ouders en leerlingen zo eenvoudiger.

 Dsc1553 Copy

Waarom is CYOD interessant voor scholen?

Dit CYOD-keuzemodel laat scholen toe om toestellen te harmoniseren binnen de schoolmuren, wat zowel voor leerkrachten als ICT-coördinatoren eenvoudiger is. Er zijn ook minder kwaliteitsverschillen tussen de toestellen in de klas: voor iedereen les aan dezelfde snelheid. Bovendien kunnen scholen prijsovereenkomsten met leveranciers voorleggen. Zo zijn ze zeker dat zij, de leerlingen en de leerkrachten de beste voorwaarden genieten.

De externe leverancier waarmee de school werkt, geeft school en leerling toegang tot een webshop waar ze de laptop kunnen bestellen voor de start van het nieuwe schooljaar. Die is meteen uitgerust met alle nodige software en gebruiksklaar.

Financement Court Terme 2

Wie financiert wat?

Verwacht wordt dat de meest scholen in 2024 hun Digisprong-budget zullen hebben opgebruikt. Het is vooralsnog onduidelijk hoe en of de overheid in de toekomst wilt tussenkomen in de financiering van nieuwe toestellen, vooral in het licht van het recent afgesloten Vlaamse regeerakkoord en de nieuwe impulsen van Digisprong 2.0. Het ‘digitale leerboek’ valt dan doorgaans ten laste van de leerling, in aankoop, gedeeltelijke aankoop of huur. Zo blijft digitalisering voor iedereen mogelijk. Econocom maakt samen met de scholen een selectie van educatieve toestellen met prijzen op maat van de onderwijsbranche.

Bring Your Own Device (BYOD)

De verschillende financieringsmodellen:

  1. Huur : de leerling opteert voor lagere, gespreide maandbedragen. Die omvatten naast het toestel ook servicegarantie, dekking tegen accidentele schade en eventuele accessoires. Het huurmodel loopt over vier jaar.
  2. Aankoop : in dit model is het toestel uiteraard meteen eigendom van de leerling, toch heeft hij ook toegang tot dezelfde dekking en servicegarantie, net zoals in het huurmodel.
  3. Mix :  sommige scholen beschikken nog over het nodige budget voor vervangingen ennieuwe toestellen, anderen kunnen nog gedeeltelijk tussenkomen. Dat bedrag kunnen we verwerken in de prijszetting voor leerlingen, waardoor de aankoop- en/of huurprijzen dalen.

Met het oog op de nieuwe kansen die Digisprong 2.0 biedt, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen om alle financieringsopties te bespreken. We lichten graag de hele menukaart toe, zodat elke leerling toegang heeft tot de juiste digitale middelen voor hun onderwijsbehoeften.

Hoe pakt Econocom het aan?

Econocom heeft zo’n veertig jaar ervaring met ICT-levering en -financiering. Die ervaring hebben we aangevuld met enkele nuttige componenten voor een duurzaam succes van digitaal onderricht in Vlaamse scholen:

  1. eSchool portaal : we hebben een aankoop- en beheersportaal ontwikkeld dat het proces voor zowel scholen als ouders volledig automatiseert. We hebben bewust niet gekozen voor een gewone webshop, maar voor een lifecycleportaal waar je letterlijk gedurende de ganse levensduur de administratie van je toestel kunt opvolgen: van aankoop tot maandelijkse aflossingen en eventuele reparaties. Gebruiksvriendelijk voor de ouders en overzichtelijk voor de school.
  2. SWAPvervangstock op school : we voorzien een vervangtoestel wanneer een laptop stukgaat. We zorgen voor ongeveer 5% van de totale stock van de school als tijdelijke vervangtoestellen. Deze toestellen liggen op school en zijn dus meteen beschikbaar.Het volstaat voor het secretariaat om het defecte toestel uit te scannen en het tijdelijke device in te scannen. Het portaal werkt automatisch het account van de leerling bij, en start het reparatieproces op. Na herstelling haalt de leerling zijn of haar toestel weer op en neemt de school het vervangtoestel weer in ontvangst. De combinatie van portaal en vervangstock verlaagt enorm de druk op het ICT-coördinatieteam, en garandeert de continuïteit van het leerproces voor de leerling.
  3. Uitdelen devices : Econocom is op school aanwezig bij de uitreiking van de toestellen aan de leerlingen. We maken hierbij gebruik van het eSchool portaal, zodat het uitgedeelde toestel en het serienummer meteen gekoppeld wordt aan een leerling. Zo is het heel eenvoudig om dit achteraf na te kijken en bij te houden.
  4. Digitale opleidingen voor leerkrachten en ICT-coördinatoren : digitaal lesgeven is geen loutere vertaling van het papieren handboek naar een toestel. Om het maximaleuit de digitale onderwijstransformatie te halen, geven we pedagogische ondersteuning via trainers die ook zelf voor de klas hebben gestaan. We begeleiden scholen van aankoop tot rapport. Daarbovenop bieden we ook een videoplatform aan waarop leerkrachten handige tips&tricks kunnen aanleren die ze meteen in de klas kunnen toepassen.
  5. Trade in : Bij aankoop van nieuwe devices, nemen we oude toestellen terug in ruil voor een tegoed. Ongeacht het model of de staat van het device, kunnen we er voor de school én voor het milieu iets goeds mee doen. Dankzij deze omruilwaarde gaat de prijs voor nieuwe toestellen omlaag.

Wat zit er in het toestelaanbod?

Econocom biedt verschillende toestellen aan gaande van tablets, Chromebooks tot Windows-laptops. We hebben ervaring met alle platformen en scholen kunnen bij ons terecht voor alle formules.

Lenovo Chromebook 300e Still Life Photography

Logo Energyblue 3000px

Specifiek voor onderwijslaptops hebben we de handen in elkaar geslagen met Lenovo. Ook zij hebben een jarenlange ervaring met digitalisering van het onderwijs.

lenovo logo

Capture D’écran 2023 11 09 à 17.31.52

Apple

Als Apple Authorised Education Specialist biedt Econocom Apple toestellen aan, en de bijhorende accessoires, opleidingen en support. Ontdek hieronder de voordelen van Apple in de Klas.

 

Wil je meer info over Bring Your Own Device? (BYOD)

Vul onderstaand formulier in en één van onze education specialisten neemt zo snel mogelijk contact met je op.

contacteer een onderwijs expert