iPad in de klas: 10 concrete tips voor het secundair

Tips / 07 dec.

Al meer dan 10 jaar gebruikt de middelbare school Sint-Jozef Sint- Pieter in Blankenberge iPads in de klas. Björn Carreyn, leraar wiskunde, economie en informatica, is fan. Hij tipt 10 concrete voorbeelden, voor leerling én leerkracht.

  1. Typen in je eigen taal

Scholen verwelkomen vandaag veel kinderen met een andere culturele achtergrond, en vaak zelfs een ander alfabet. iPadOS 16 laat toe virtuele toetsenborden te gebruiken. Instromende leerlingen uit Oekraïne kunnen bijvoorbeeld een digitaal cyrillisch toetsenbord toevoegen op hun iPad. Zodat ze kunnen typen in hun eigen taal. Je kan ook simpelweg dicteren wat je wil invoeren.

  1. Hou kinderen bij de les

Leertijd is geen speeltijd. Op de iPad hou je kinderen bij de les door op hun toestel de focus in te stellen. Je bepaalt welke apps tijdens de les zichtbaar zijn (‘Begeleide toegang’), kan meldingen stilhouden (‘Focus’) of de schermtijd van apps beperken (‘Schermtijd’). Met Safari Reader lezen leerlingen websites in simpele opmaak, zonder afleiding.

  1. Hulp voor kinderen met visuele beperking

De iPad helpt kinderen zelfstandig werken. Ook wie een visuele beperking heeft. Met ‘VoiceOver’ beschrijft de iPad de inhoud wanneer je met je vinger over het scherm glijdt. De functie ‘Spreek selectie uit’ activeert een stem die de tekst uitspreekt. Ook handig trouwens voor leerlingen die beter leren met audio-ondersteuning. En met stembediening kun je met alleen maar je stem, vlot en intuïtief door iPadOS navigeren.

  1. Microsoft en Google op je iPad

Veel scholen werken in een Microsoft-omgeving met Office 365 of Google Workspace. Die apps werken ook perfect op je iPad! Zo kan je op je tablet verder werken aan een Word-document, een Google Sheet of deelnemen aan een Teams-vergadering. En dan zijn er nog de slimme gratis Apple-alternatieven zoals Pages en Numbers.

  1. Meerdere apps tegelijk

‘Multitasking’ zorgt ervoor dat je twee apps naast elkaar kan gebruiken. Kies zelf hoe je ze het liefst ziet: als volledig scherm, over of naast elkaar. Leerlingen kunnen zo een video bekijken en tegelijk vragen beantwoorden in een Word- of Pages-document. Of ze raadplegen bronnen op Safari en slepen via drag & drop de nuttige info en afbeeldingen in een gedeelde Notitie.

  1. Altijd toegang tot alle bestanden

Met de app ‘Bestanden’ bewaren leerlingen al hun bestanden op één plaats: in de Cloud, op de schoolserver, hun iPad of zelfs een USB-stick. Zo hebben ze er altijd toegang toe, zowel thuis als op school. iCloud slaat alle documenten en projecten van de leerlingen veilig op. Elke leerling of schoollid met een beheerde Apple ID heeft recht op 200 GB gratis iCloud-opslag.

  1. Leerstof creatief verwerken

Hoe creatiever je de leerstof verwerkt, hoe beter je die onthoudt. Heel wat gratis Apple apps boosten de creativiteit. Met de iPad beschikken leerkracht en leerlingen over een complete creatieve toolkit. Leerlingen verwerken foto’s en uitleg van een schooluitstapje tot leuke filmpjes in ‘Clips’ of ‘iMovie’. Leraars maken hun eigen lesvideo’s door o.a. ’Schermopname’. Opgenomen geluiden kunnen in de klas op ‘GarageBand’ worden gemixt tot eigen podcasts.

  1. Kinderen leren programmeren

In de nieuwe eindtermen is ‘computationeel denken’ opgenomen: slim omgaan met computers om problemen op te lossen. Op je iPad leer je kinderen programmeren op verschillende niveaus: unplugged, via blokcode en tekstueel. Zo leert de app ‘Swift Playgrounds’ tekstueel programmeren in wiskunde.

  1. Meer beleving via Augmented Reality

Met Augmented Reality (AR) dompel je de leerlingen onder in een indrukwekkende ervaring. Stuur jouw klaslokaal de ruimte in. Wek tijdens een geschiedenisles de sfeer van de Middeleeuwen of de Prehistorie tot leven. Of verdiep je in alledaagse objecten om hun structuur te begrijpen. Kijk door de lens van de camera en voeg via de app ‘Reality Composer’ Augmented Reality toe. Of gebruik de app ‘Meten’: zo wordt je iPad een meetlint om objecten uit de echte wereld te meten.

  1. Laat je inspireren door Apple

Dankzij de iPad leren kinderen hun leerstof, met meer impact. Als leerkracht beschik je over gerichte tools om hun leren te sturen, zoals ‘Apple Klaslokaal’ en ‘Apple Schoolwerk’. De iPad is krachtig, flexibel en mobiel. Vandaag een haast onmisbaar, personaliseerbaar en eigentijds alternatief of aanvulling van het klassieke leerboek.

Meer iPad-inspiratie vind je op het onderwijsplatform van Apple en op onze blog.

contacteer een onderwijs expert