4 slimme apps voor leraars basisonderwijs

Tips / 16 nov.
Een iPad in de klas biedt alleen maar voordelen, dat hoeven we je niet meer uit te leggen. Maar welke apps installeer je best? Er zijn er zo veel! Juf Nele Tilleman van het zesde leerjaar basisonderwijs lichtte op Digital School Today haar vier onmisbare apps toe.

1. Klok > Timer

Klinkt banaal, maar de timerfunctie is superhandig in de klas. Je kan de wegtikkende tijd projecteren op het bord. Leerlingen lezen dan af hoelang ze nog geconcentreerd moeten blijven of hoeveel tijd overblijft voor een bepaalde taak. Het biedt hen structuur. De app is ook bruikbaar als je bijvoorbeeld dagelijks een kwartiertje voorleest in de klas.

  • Tip: je kan de timer ook instellen als ‘stoppen met afspelen’. Als de timer stopt, gaat niet gewoon een wekker af, maar stopt ook de app die je hebt geselecteerd. Handig als de leerlingen bijvoorbeeld 10 minuten (en niet langer) op YouTube mogen zitten om iets op te zoeken. Daarna heb je onmiddellijk hun aandacht terug.
  • Tip: ook de wekker kan je slim inzetten. Zeker als een leerling op een bepaald uur een medicijn moet innemen, of iemand moet tijdens de les naar de zorgjuf. Laat voor elke leerling een andere melodie afspelen. Dan herkennen ze hun eigen melodie en weten wat hen te doen staat, zonder dat het de les onderbreekt.

2. Leer lezen dankzij de luisterpuntbibliotheek van Anderslezen

Een uitstekende app voor leesbevordering. Kinderen met leesproblemen maken een eigen boekenplank aan met de boeken die ze willen lezen. Via de app kunnen ze boeken gericht zoeken (titel, auteur, thema) en deze toevoegen aan hun boekenplank. De boeken kunnen ze op voorhand downloaden in de app, zodat ze die daarna kunnen lezen zonder WiFi. Een verteller leest telkens met hen mee, op de snelheid die ze zelf instellen. Het fijne is: het gaat om een echte mensenstem, geen computerstem. Je kan in de boeken ook zoeken op tekst, bladwijzers toevoegen, notities schrijven of zelfs inspreken.

 Anderslezen > Luisterpuntbibliotheek

3. Maak je leerpaden aan op de planner van BookWidgets

Een 100% Belgische tool met uitgebreide mogelijkheden om diverse vormen van digitale werkbladen op te stellen. Ideaal dus voor leerkrachten om leerpaden te maken waarmee leerlingen de leerstof stap voor stap doorlopen. Is een blad afgewerkt, kan de leerling het afvinken in het overzicht. Je kan voor snelle leerlingen extra opdrachten toevoegen, en de categorieën ook duiden met kleuren (vb. taal: woordenschat / werkwoorden / grammatica …) Welke les je ook wil geven, er zijn voldoende formats om telkens weer een perfect leerpad op te maken.

Bookwidgets > Planner

4. Maak een digitaal portfolio op Seesaw

Met de digitalisering van het onderwijs maken kinderen veel digitale documenten aan, gespreid over alle leerjaren. Seesaw helpt je al deze documenten bij elkaar te houden, in een individueel digitaal portfolio. Handig om het overzicht te bewaren: ook de leerkrachten en ouders hebben toegang en kunnen zo feedback geven. De leerkracht kan er nieuwe activiteiten (zoals taken) aan toevoegen en individueel pushen naar snellere leerlingen. Een prima tool dus om te differentiëren tussen de leerlingen. De basisversie is gratis en loopt één schooljaar. De betalende versie laat toe om alles te bewaren, de hele schoolcarrière lang. Zo gaat de persoonlijke geschiedenis elk leerjaar mee.

contacteer een onderwijs expert