Van Chromebook naar iPad: aandachtspunten op een rij

Expert / 02 mei.

In de snel evoluerende wereld van onderwijstechnologie is het van cruciaal belang om vooruit te blijven denken en de beste tools te kiezen die het leerproces van studenten kunnen verbeteren. Hoe maak je de juiste keuze? Wat kan je leren uit de ervaringen van andere scholen?

Een van de meest veelbelovende opties die de laatste tijd naar voren is gekomen, is de overstap van Chromebook naar iPad. Maar waarom zou je deze verandering moeten overwegen en hoe pak je het aan?

Go! Coovi zette de deuren voor ons open tijdens Digital School Today on the road. De ICT coördinatoren Nellie Droushoudt en Mauritz Luyten presenteerden hun project, hun stappenplan. Je leest hier de te overwegen aandachtspunten volgens Nellie en Mauritz.

Eduscan.png

Het belang van visie:

Voordat je begint met de overstap, is het cruciaal om een heldere visie te hebben op hoe iPad het leerproces kunnen verbeteren. Denk na over hoe leerlingen en leraren de iPad in de klas zullen gebruiken en hoe dit past binnen de bredere onderwijsdoelstellingen.

Heb je vragen. Weet dat Econocom jouw school kan ondersteunen met de Eduscan.

EduScan: assessment voor innovatieve school – Econocom

Van Chromebook naar iPad: aandachtspunten op een rij

Strategie voor implementatie:

Start met het betrekken van leraren bij de implementatie. Zorg ervoor dat ze begrijpen hoe iPad hun werk kunnen vergemakkelijken en hoe ze ze effectief kunnen integreren in hun lessen. Vergeet niet om te voorzien in voldoende training. Geef hen de nodige ondersteuning, zodat ze zich zelfverzekerd voelen in het gebruik van deze nieuwe technologie.

Ipads Edu.png

Financiële overwegingen:

Analyseer de kosten en baten van de overstap. Hoewel de initiële investering in iPad hoger kan zijn dan die van Chromebooks, bieden iPad mogelijk een hogere duurzaamheid en meer functionaliteit, wat op lange termijn de moeite waard kan zijn.

Heb je vragen over het financiële plaatje, consulteer dan zeker ook deze pagina:

Financiële oplossingen voor de digitale school – Econocom

Wil je hierover meer weten, lees dan zeker ook de Forrester whitepaper:

2023 Forrester TEI K-12 Education Report

Jamf School Ipad.jpg

Beheer en controle:

Een van de voordelen van iPad is de mogelijkheid om ze centraal te beheren. Dit centrale beheer kan met Jamf. Je klas digitaal op orde houden kan met behulp van klaslokaal

Wil je meer lezen over het belang van Jamf School, lees dan deze blog:

Jamf School maakt onderwijs met Apple nog beter – Econocom – Technologiepartner voor het onderwijs

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van Klaslokaal, lees dan deze gebruikershandleiding:

https://support.apple.com/nl-be/guide/classroom/cla6d39b9338/web

Jamf Mail 1 1024x606.jpg

Infrastructuur en ondersteuning:

Eén van de grootste uitdagingen bij digitalisering is het aansluiten op het internet en zorgen voor voldoende bandbreedte. Extra apparaten verminderen immers de beschikbare netwerkcapaciteit. Daarom is het des te belangrijker dat de bestaande infrastructuur zoveel mogelijk worden ontlast.

Vooral updates voor besturingssystemen en apps zijn van belang, omdat deze al snel enkele honderden gigabytes kunnen vereisen. De in macOS geïntegreerde content caching, waarbij bijvoorbeeld een Mac mini als cachingserver wordt gebruikt, biedt uitkomst.

Denk dus zeker na over de benodigde infrastructuur om een soepele werking van de iPad te garanderen. Bied ook voldoende technische ondersteuning aan leraren en leerlingen, zodat eventuele problemen snel kunnen worden opgelost. Zo werd bij GO! Coovi geopteerd voor 3 gescheiden wifi-netwerken – één voor leerkrachten, één voor leerlingen en één voor bezoekers. Daarnaast kozen Nellie en Mauritz voor het gebruik van een Mac mini server.

Header2021.jpg

Waarom iPad?

Nu je een idee hebt van het stappenplan, laten we eens kijken waarom iPad een aantrekkelijke optie zijn voor het onderwijs:

  • iPad bieden een intuïtieve gebruikerservaring, waardoor leerlingen en leraren gemakkelijk kunnen navigeren en werken.
  • Met een breed scala aan educatieve apps en tools kunnen iPad worden aangepast aan de individuele behoeften van leerlingen en verschillende leerstijlen ondersteunen. Hierover in onze volgende blogs meer.
  • De duurzaamheid en betrouwbaarheid van iPad maken ze een goede investering op lange termijn, wat resulteert in lagere onderhoudskosten en een langere levensduur.

Ben je volgend schooljaar aan het voorbereiden? Heb je vragen over de juiste technologische keuze? Of wil je graag in gesprek gaan met één van onze onderwijsexperten? Aarzel niet om ons te contacteren.

Contacteer ons

contacteer een onderwijs expert