Digital Storytelling in de klas

Tips / 08 apr.

Storytelling klinkt hip en trendy, maar is eigenlijk een moderne term voor een oeroude traditie van de mensheid: we communiceren via verhalen. Denk aan de geschilderde taferelen op rotswanden in grotten, Griekse mythen en sagen, de Bijbel, sprookjes,…

Neurologen hebben aangetoond dat mensen beter onthouden via verhalen dan via een opsomming van droge feiten. Het prikkelt onze hersenactiviteit waardoor we aandachtiger luisteren en ons meer betrokken voelen.

Een verhaal voor elke les

Welk vak je als leerkracht ook geeft, achter elk leerstofonderdeel zit een verhaal. Dat kan een mogelijke toepassing van het geleerde zijn, een ontstaansgeschiedenis, een casus, een historische context, … Wat het achterliggend verhaal ook is, een stuk leerstof staat nooit op zichzelf. Om je leerlingen te motiveren is het essentieel om dit verhaal dan ook te vertellen tijdens de les. Dat kan je zelf doen, of je kan je leerlingen betrekken en hen elk een deel van het verhaal laten invullen.

Je kan dit inzetten voor alle verschillende vaardigheden: spreken, luisteren, lezen en schrijven. Je kan er ook leerstofonderdelen in laten verwerken uit de lessen geschiedenis, aardrijkskunde, enzovoort. Gebruik bijvoorbeeld de elementen van literatuur uit de lessen Nederlands om een verhaal vorm te geven. Een variant op ‘rond de wereld in 80 dagen’ is dan weer perfect om aardrijkskunde te betrekken. Basisschool, secundair of volwassenenonderwijs: verhalen werken voor jong en oud.

Digital Storytelling in de klas

Digital?

De tijd waarin een verhaal maar op enkele manieren en alleen door de leerkracht kon verteld worden ligt ver achter ons. Dankzij de digitale revolutie binnen het onderwijs zijn er enorm veel mogelijkheden en vooral de iPad heeft op dat vlak heel wat te bieden. Je kan je eigen verhaal ondersteunen met film, muziek en zelfs AR. Ook leerlingen laten samenwerken aan een verhaal ging nog nooit zo makkelijk: pages, keynote en messages zijn schitterende tools om samen creatief te zijn. Weet je niet goed waar te beginnnen? Laat je inspireren door de gratis projecthandleidingen van Apple.

Wordt vervolgd… Op Digital School Today!

Tijdens de workshop Digital Storytelling op Digital School Today gaan we nog een stapje verder en bekijken de mogelijkheden van blogs, office 365 en zelfs enkele games, allemaal met één doel: de magie van het verhaal meteen de klas binnenbrengen. Hoe zetten we digital storytelling in om het eigenaarschap van het leren bij onze leerlingen te maximaliseren?

Meer info en inschrijven

Digital Storytelling in de klas

Jan Embrechts is leraar Nederlands, Engels en informatica op het Sint-Dimpnacollege in Geel waar hij de collega’s digitale ondersteuning biedt. Hij houdt van story-driven games en experimenteert al jaren met flipped classroom learning via zijn website begrepen.be

Jan is Apple-gebruiker sinds 2004 en Apple Distinguished Educator sinds 2019. 

contacteer een onderwijs expert