Koninklijk Atheneum van Nijvel treedt toe tot de selecte groep van ‘Apple Distinguished Schools’

Cases / 07 dec.
Koninklijk Atheneum van Nijvel treedt toe tot de selecte groep van ‘Apple Distinguished Schools’

PERSBERICHT

Nijvel, 7 december 2021 – Het Koninklijk Atheneum van Nijvel, dat in België al erkenning kreeg voor zijn vooruitgang op het gebied van digitalisering, verkrijgt het label ‘Apple Distinguished School’. De onderwijsinstelling wordt daarmee de eerste Franstalige school in België met die certificering.

Met die nieuwe onderscheiding maakt het Koninklijk Atheneum van Nijvel nu deel uit van een netwerk van ruim vijfhonderd scholen over de hele wereld die innoveren door digitale technologie in hun onderwijs te stimuleren. Dankzij het programma van Apple worden de gecertificeerde scholen geregeld uitgenodigd voor evenementen en bezoeken aan andere soortgelijke onderwijsinstellingen. Het doel van het netwerk is ervaringen, getuigenissen en best practices uitwisselen op het gebied van digitaal onderwijs.

“Ons atheneum was vijf jaar geleden al een pionier door een iPad ter beschikking te stellen van elke leerkracht en alle leerlingen voor de hele duur van hun schooltijd”, zegt David Delcour, het hoofd Studies van het Koninklijk Atheneum van Nijvel. “Met ongeveer 1.500 toestellen in totaal worden we vandaag beschouwd als een referentieschool in Wallonië. We hebben ons onderwijsproject aangepast door er informatica in te verwerken ter ondersteuning van leren en leerlingen. Wanneer je digitale technologie deel laat uitmaken van vernieuwende pedagogische concepten, heeft ze een toegevoegde waarde voor het onderwijs.”

Alvorens het gecertificeerde Apple-statuut te verkrijgen, heeft de Nijvelse school een dossier ingediend om haar pedagogische programma voor te stellen met projecten die zich richten op innovatie, creativiteit en gepersonaliseerd leren. Technologie maakt deel uit van alle vakken aan het atheneum, ook bij het vak lichamelijke opvoeding: door sensoren kunnen de leerlingen hun bewegingen analyseren en zo verbeteren. De school biedt eveneens veel apparatuur aan, met name in haar FabLab, zoals 3D- printers, drones, robots en digitale snijmachines voor digitaal ontwerp en creatie.

Voor de informatica-apparatuur en de vernieuwing van de toestellen doet het Koninklijk Atheneum van Nijvel een beroep op de dienstverlener Econocom. Die begeleidt scholen bij hun digitale ontwikkeling door deel te nemen aan bepaalde aankoopcentrales die open staan voor scholen. Econocom, dat ervaring heeft in de onderwijswereld, heeft overigens in augustus 2020 de onderwijstak van Switch overgenomen. In een streven naar meer duurzaamheid geeft het bedrijf de toestellen een tweede leven na hun gebruik op school.

Het verkrijgen van het Apple-statuut door het Koninklijk Atheneum van Nijvel is voor Catherine Sterck, managing director Products and Solutions bij Econocom België en Luxemburg, een welverdiende beloning voor een werk van lange adem. “We werken al verscheidene jaren nauw samen met het Koninklijk Atheneum van Nijvel. De keuze om alle leerlingen en leerkrachten uit te rusten met een tablet is een belangrijke inspanning voor de school. Het is in elk geval een ambitieus project waar we de Nijvelse school zo goed mogelijk in ondersteunen. We hebben haar onder meer tot 20.000 euro helpen besparen bij het vernieuwen van haar apparaten door een tweede leven te geven aan de toestellen die we terugnamen. We kunnen vandaag duidelijk stellen dat de investeringen hun vruchten afwerpen, des te meer met de opkomst van het hybride onderwijs tijdens de coronapandemie.”

 

Het Koninklijk Atheneum van Nijvel heeft de hernieuwbare certificering ‘Apple Distinguished School’ verkregen voor de periode van 2021 tot 2024. Meer info hier.

 

Download het persbericht

contacteer een onderwijs expert