Differentiëren met digitale leermiddelen

Tips / 29 mrt.

Door het vele en snelle omschakelen tijdens de Corona-periode hebben heel wat leerlingen leerachterstand opgelopen. Op andere kinderen had het minder impact en zij zitten mooi op schema. Met het oog op de steeds grotere diversiteit in leerresultaten je leerlingen is differentiatie een middel dat snel ingezet kan worden om achterstanden weg te werken.

Differentiëren met digitale leermiddelen

Is de iPad een goede tool voor differentiatie?

‘Digitaal liggen er mooie kansen voor een rijkere leeromgeving.’ Zegt prof. dr. Katrien Struyven, Educatieve studies van de UHasselt. Een digitaal middel mag niet in de weg staan van je leren, maar net vele ‘leerwegen’ faciliteren.

In deze blog som ik enkele ideeën op die je snel kan toepassen in je klas.

1. Geef extra ondersteuning bij instructie waar nodig

Gebruik QR-codes in werkblaadjes of hang ze op in de klas. Leerlingen die extra uitleg nodig hebben scannen deze code met de iPad. Ze worden dan naar een video, schema of interactieve afbeelding geleid die de basis van de leerstof nog even uitlegt.

2. Bied leermaterialen aan op verschillende manieren:

Naast de samenvatting in het handboek of schrift kan je ook je uitleg in korte kennisclips uitleggen. Hoe maak je zo een korte uitlegvideo op de iPad? Dat ontdek je in deze blog.

3. Laat je leerlingen zelf  kiezen in welke vorm ze een werkje maken:
  • Met de gratis app Clips kan je een leerling heel eenvoudig korte fragmenten opnemen, ondertitelen, en animatie en tekst bijvoegen. Leerfun verzekerd.
  • In Keynote, de presentatie-app kan een leerling snel en makkelijk een schema maken.
  • Met de pen kan je in notities (of Pages of keynote) snel een schema tekenen of uitleg bij een afbeelding schrijven.
  • Tekst? De app Pages is een volledige tekstverwerker waar je makkelijk extra media invoegt zoals YouTube video’s.
4. Geef gedifferentieerde opdrachten rond hetzelfde thema

De leerlingen die veel weten over het heelal geef je gerichte zoekopdrachten op het internet over bijvoorbeelde afstanden tussen de planeten. Die cijfers zetten ze in een Numbers-rekenblad en tonen de verschillen in een grafiek.

Leerlingen die de planeten in onze melkweg nog moeten leren kennen geef je een instructievideo met algemene uitleg. Daarna maken zij in Keynote een identeitskaart per planeet. Op het einde van de activiteit toont elke groep zijn gegevens.

Differentiëren met digitale leermiddelen

Test de voorkennis van je leerlingen

Met de Klaslokaal app open je met één tik dezelfde app of website op de iPads van je leerlingen. Zo lanceer je snel een korte Bookwidgets-Live test om de beginsituatie van je leerlingen te peilen.

Stuur het leren vanaf je iPad

  • De gratis Klaslokaal app van Apple geeft de mogelijkheid om met kleine ingrepen het leren van je leerlingen beter te sturen.
  • Je kan snel digitale documenten uitdelen aan je leerlingen of aan groepen van leerlingen.
  • Je kan het leerproces monitoren door even het scherm van een leerling op afstand te bekijken en eventueel bij te sturen.
  • Breng rust: Je kan het geluid en/of scherm van alle iPads uitzetten.

Wil je meer leren over Digitaal Differentiëren of over een ander thema binnen het modern onderwijs?
Schrijf je in voor Digital School Today 2021!

Meer info en inschrijven

contacteer een onderwijs expert