Wat is het belang van goede WiFi voor het onderwijs en waarop moeten scholen letten?

Expert / 25 apr.

Hybride leren, waarbij traditionele onderwijsmethoden worden afgewisseld met digitaal leren, wint de afgelopen jaren aan populariteit. Met goede reden, want een online leeromgeving heeft veel voordelen. Zo kunnen leerlingen online beter op hun eigen tempo leren en is het voor de leerkracht eenvoudiger om het lespakket af te stemmen op individuele leerlingen. Om gebruik te maken van digitale hulpmiddelen, is uiteraard een betrouwbare internetverbinding nodig. Ontdek hier waarom een krachtig WiFi-netwerk essentieel is en waarop scholen moeten letten bij het kiezen van een partner voor draadloze connectiviteit.

Waarom WiFi?

Een WiFi-netwerk is tegenwoordig onmisbaar op school. De grootste troef van WiFi is ongetwijfeld de flexibiliteit. Wanneer de indeling van een klaslokaal verandert, hoeft de school geen rekening te houden met de internetverbinding: die blijft gewoon werken zoals voorheen. Er moeten in dat geval geen nieuwe switches worden geïnstalleerd, wat bij bekabeld internet vaak wel het geval is. Bovendien kan de capaciteit van het netwerk snel en eenvoudig worden uitgebreid wanneer de huidige internetverbinding op school niet langer aan de vereisten voldoet.

De school kan het WiFi-netwerk voor uiteenlopende toepassingen gebruiken. Met WiFi is het kinderspel om desktop-computers en laptops te verbinden met het internet, of de school nu zelf computers voorziet voor de leerlingen of de leerlingen hun eigen laptop meebrengen. Connectiviteit gaat overigens verder dan computers: zo wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een digitaal schoolbord in het klaslokaal. Het WiFi-netwerk is uitstekend geschikt om video’s af te spelen en online oefeningen te doen met dit digibord. Daarnaast kunnen de medewerkers de WiFi-verbinding gebruiken om bestanden te versturen, voor communicatie en meer.

Wat zijn de vereisten?

Je hebt beslist om een WiFi-netwerk te installeren of je bestaande netwerk te upgraden: wat nu? Allereerst moet grondig uitgemeten worden waar er access points moeten worden geplaatst om een volledige dekking te voorzien en waar/hoe de eventuele bestaande infrastructuur moet worden uitgebreid.

Vervolgens zal je moeten bepalen wat de vereisten voor het netwerk zijn. Enkele belangrijke criteria zijn:

  • Dekking: alle gebouwen en ruimtes van de school moeten over een goede dekking beschikken.
  • Capaciteit: het WiFi-netwerk moet krachtig genoeg zijn om alle leerlingen, leerkrachten en medewerkers van de school van internet te voorzien, ook op plaatsen waar veel mensen samenkomen.
  • Veiligheid: door het netwerk te beveiligen, moet het mogelijk zijn om gevoelige informatie zonder zorgen te versturen.
  • Integratie: het ideale WiFi-netwerk wordt naadloos geïntegreerd met de tools die op school worden gebruikt. Met een Single Sign-On is het bijvoorbeeld eenvoudig om in te loggen op Smartschool, Microsoft 365, Active Directory, enz.
  • Onderhoud: Na de installatie zullen er regelmatig updates moeten gebeuren of zijn er misschien aanpassingen nodig.

Het is belangrijk dat aan al deze criteria voldaan wordt. Digitaal en online leren zal een steeds grotere rol spelen in het onderwijs van de toekomst, dus het is belangrijk dat het WiFi-netwerk op school voorbereid is op nieuwe ontwikkelingen. In de meeste situaties is het een goed idee om op zoek te gaan naar een betrouwbare partner die weet wat de noden van de school zijn en je van a tot z kan begeleiden. Deze partner zal je dan ook helpen om onderzoek te doen, advies te geven, mee te denken met de school en future-proof oplossingen aan te bieden. Als startpunt, voert de partner een site survey van de school uit.

Geïnteresseerd?

Citymesh en Econocom werken samen om de nodige ondersteuning te bieden bij het installeren, onderhouden en uitbreiden van draadloze netwerken. Wil je graag meer weten of de mogelijkheden voor een WiFi-netwerk bespreken? Neem dan zeker contact op. Onze experts helpen je graag verder!

Contacteer ons

contacteer een onderwijs expert